Artikel publicerad i Informationsfolder för ASRP 2007:

Power Boy RP 112 - ASRP´s första Elithingst!

Power Boy RP 1121984 föddes hingstfölet Pony Power Darling Boy hos D Bouw i Holland. Hingsten med det långa namnet blev kvar i Holland tills han var tre år gammal och hade då visats på den holländska hingstpremieringen där han också segrade. Det blev några betäckningar i Holland innan den vackra hingsten köptes av Hans George Bönninger från Tyskland för att användas i den tyska ridponnyaveln. Herr Bönninger tyckte att namnet på hingsten var på tok för långt så det kortades omgående till Power Boy. Som treåring togs Power Boy till den tyska hingstpremieringen i Achen och även där slutade det med seger. Det blev bruksprov i Tyskland men ingen start i Bundeschampionatet eftersom detta evenemang endast är öppet för tysklandsfödda hästar och ponnyer.

Mats Mellberg från Huddinge satt under den här tiden i dressyrkommittén och genom detta engagemang bevittnade han ett antal Ponny-EM. Mats var imponerad av de tyska ridponnyerna som tog många av placeringarna på de stora tävlingarna och han tänkte att; även om de svenska ungarna lär sig rida så har de inte samma ponnymaterial som tyskarna. Mats fick chansen att göra något åt saken när han 1992 blev ansvarig för prisutdelningar och showinslag under Ponny-EM på Drottningholm. Genom Traudi Björligs försorg tog han tillfället i akt och bjöd in Hans Georg Bönninger och hans fyra tyska ridponnyhingstar till Sverige. Hingstarna visades ridna och gjorde stor succé medan herr Bönninger stormtrivdes, där han satt på första parkett och blev uppassad tillsammans med vår svenska kungafamilj.


De fyra tyska ridponny-hingstarna som visades upp under Ponny-EM på Drottningholm 1992. Från vänster Golden Dancer, Derbino, Derano Gold med Traudi Björling på ryggen och Power Boy.
Foto:Mats Björling


De fyra ridponnyhingstarna Derano Gold, Derbino, Golden Dancer och Power Boy gjorde ett starkt intryck och Mats showinslag hade gjort publiken intresserade av ridponnyer som ännu inte hade slagit igenom på den svenska marknaden.

Den svenska kungafamiljens tält där Hans George Bönninger satt under Ponny-EM 1992.
I bakgrunden syns Power Boy och hans tyska kollegor.
Arrangemanget ordnades av Power Boys ägare Mats Mellberg och var begynnelsen till köpet av Power Boy.
Foto: Mats Björling

Drömmen om riktigt bra dressyrponnyer här i Sverige fanns kvar hos Mats och när Traudi lyckades övertyga Bönninger om att sälja en av sina hingstar var glädjen stor. I samband med Equitana 1993 besökte Mats Bönningerstuteriet och tillsammans med Olle Lindström köpte han Power Boy. Att det blev just Power Boy berodde dels på att han redan hade använts flitigt i Tyskland och att avkommorna var så pass gamla att deras resultat gick att värdera.

De första åren i Sverige fanns Power Boy tillgänglig på naturlig betäckning och han användes mest till ston i närområdet. Under vinterhalvåret utbildades den då nioåriga hingsten företrädesvis i dressyr och han har segrat i FEI-klasser samt startat i SM vilket är en bedrift då han endast var grundutbildad då han kom till Sverige. Efter några år med alltför få ston engagerades Ingvar Fredriksson vid Flyingestiftelsen och han ansåg att enligt tysk modell så borde det finnas en ridponnyhingst på Flyinge och valet föll på Power Boy. Mats Mellberg som vid den tiden var ensam ägare till hingsten fick nu via Flyinges hingstkatalog och semintekniken, hjälp med att få upp antalet betäckningar markant. Mats berättar att Power Boy har mått som en prins under tiden på Flyinge och hans hästskötare, Mia Johansson har varit ute och tävlat honom lite. Tillsammans har de bl a varit placerade i Msv dressyr för stora hästar.

Power Boy RP 112Power Boys gener finns numera spridda på många håll i världen då han sperma har skickats till länder runt om i Europa, men också så långt bort som till USA, Australien och till Nya Zeeland. Han har barn, barnbarn och barnbarnsbarn som har haft stora framgångar på tävlingsbanorna. Vid EM 2007 red tre av fyra ryttare i det holländska silverlaget på Power Boyättlingar. (Han är pappa till Power and Paint, morfar till Pan Tau B och farfar till Danny Boy B). I Tyskland har han sonen FS Pavarotti som under flera år varit deras vinstrikaste ponny. Pavarotti är i sin tur pappa till FS Pearcy Pearsson som segrat i svår dressyr bland hästar. Han är morfar till FS Chiwago som segrat i Bundeschampionat med 10.0 i hoppning. Han är morfar till FS Golden Highlight, och mormorsfar till FS Champion de Luxe. Elithingsten Folklore är fallen efter Power Boy och han är i sin tur far till svenskägda Feno-Me RP 137. I England finns DHI Peppino som har ingått i Englands fälttävlandslag vid Ponny-EM och i Frankrike finns Dunkel Blau DB som gått 1:a bland 6-åriga dressyrponnyer.

I Sverige är han far till två godkända söner, EG Pauli RP 147och Pondus RP 155 samt till ett antal duktiga tävlingsponnyer bl a Power Prince som tog individuellt brons vid NM som 6-åring. Tilläggas bör att det inte har varit samma jämna kvalité på de svenska stona som på de tyska och att han har förärvt sig bäst tillsammans med ridponnyston, lätta welshston och tillsammans med arabkorsningar.

Eva Djurberg